Båt i mørket

Nå som sommeren er på vei så lengter mange etter en god kveldstur ut på vannet. Det er ikke mye som er mer komfortabelt enn en god tur på sjøen i løpet av en varm sommerkveld. Likevel, selv på sommeren, så blir det mørkt om natta. Det er noe mange ofte undervurderer, spesielt med litt alkohol i bildet. Her er noen tips som kan gjøre koselige kveldsturer på vannet, litt tryggere og dermed enda koseligere.

Lys på vannet

En av de viktigste faktorene når en er på vannet og når det er mørkt, selv om det ikke er bekmørkt, er lys. Heldigvis er det lett og billig https://nordeye.com/no/ å kjøpe lys til alle mulige formål hos https://nordeye.com/no/. Selv om de fleste ekstralys disse dager er laget forbli og landkjøretøy er det ikke mye som skal til for å montere på båt, og her vil flinke fagfolk fra https://nordeye.com/no/ hjelpe med tips og råd.

Når det gjelder ulykker på vannet er fart og alkohol ofte de største syndere som blir oftest nevnt. Men det å ha oversikt er også utrolig viktig. For større fartøy er det viktig for å kunne se mindre båter eller annet i vannet en helst vil unngå, som garn eller markører for krabbefiskere. For mindre båter er det viktig å bli sett. Om lyset vil ødelegge for fiske, så er det mulig å montere det stående opp, det minsker fare for at andre farkoster kommer for nær, eller det aller verste: en kollisjon.

Bruk av lys

Heldigvis er det flere sanser en kan bruke på vannet. De aller fleste båter lager støy hvis de går fortere enn en roer. Dermed kan bare en lommelykt være til hjelp hvis ikke annet er tilgjengelig. Andre gode egenskaper med lykter på vannet er at de kan bli brukt til kommunikasjon. Er det trøbbel ute og går, motoren har stoppet, null diesel på tanken eller hva det nå enn er, så er det mulig å sende SOS. Tre korte, tre lange og tre korte. Med mindre lykter er det mulig å dekke med håndflata, men noen ganger kan det hende hele kroppen eller et klesplagg må tas i bruk. Det er ikke moro å ringe kystvakta med mindre man virkelig må.

Når det gjelder større fartøy som ferjer eller fiskebåter så ser vi at de alltid bruker massive lyskastere. Det er et godt tips om at det er viktig med godt lys om kvelden. Det blir selvfølgelig mer og mer viktig med lys jo mørkere det blir også, selv om det oftest ikke er like populært med båttur om høsten eller vinteren. Dette gjelder også om man reiser sørover med båt, til Danmark eller Nederland eller lignende. Lys er alltid viktig.