Siden 2010 har det vært obligatorisk for norske båtførere å ta båtførerprøven, som er en teoriprøve i sjømannskap. Prøven er obligatorisk for alle som er født i 1980 og senere. Samtidig oppfordres eldre personer til å ta prøven, selv om det ikke er krav om det. Båtførerbeviset gir deg tillatelse til å føre fritidsbåter lengre enn 8 meter, eller motorkraft på mer enn 25 hestekrefter. Det er i skrivende stund ingen praktisk side ved båtførerprøven, men det er mange som tilbyr praktisk kurs.
Hovedelementer
Slik båtførerprøven ser ut i dag, består den av tre primære elementer:
- Sjømannskap
- Lover og regler
- Kartlesing og navigasjon
I løpet av disse tre punktene er det mye som skal læres. Når det kommer til sjømannskap er det blant annet stort fokus på sikkerhet, og den som avlegger prøven vil lære om riktig bruk av sikkerhetsutrustning, hvordan unngå overbelastning av båten, tilstrekkelig vedlikehold, regler for fortøyning, hvordan forholde seg til nødssituasjoner, miljøhensyn, flaggreglene, livredning, bruk av kommunikasjonsutstyr på sjøen, ansvarforhold, muligheter for forsikring og mye mer.
Vedrørende lover og regler er det kunnskap om Sjøveisreglene som gjelder, inkludert avsnitt om regler for seilas og styring, signalfigurer og lanterner, manøvrering ved nedsatt sikt, lyd- og lyssignaler, nødsignaler, regler i norsk farvann samt de viktigste bestemmelser som er gjeldende for fritidsbåter.
Når det kommer til kartlesing og navigering lærer du om de viktigste sjømerker, hvordan disse markeres på kartet og hvordan du må navigere i henhold til dem. Du vil også lære om kartets symbolbruk og oppbygging, kompassets funksjonsmåte, hvorfor misvisning og deviasjon skjer og hvordan håndtere det, om fyr og lyskarakterer samt de elektroniske hjelpemidlenes begrensninger og muligheter. Du skal kunne bruke kompass til å finne retninger, samt bruke sjøkart med kompasset. Ved krysspeiling skal du kunne bestemme posisjon, og du skal kunne beregne utseilt distanse og hastighet.
Det finnes mange kursarrangører i landet, og det har også blitt mulig å ta prøven på nett. Selve prøven må imidlertid vanligvis avlegges på et testsenter. Det er ikke noe krav om å gjennomføre noe kurs før du tar prøven. Dersom du allerede har båtførerprøven, trenger du ikke ta den på nytt. Samtidig er det mulig å få båtførerbeviset inndratt ved regelbrudd til sjøs, akkurat som i veitrafikk. Lurer du på om du ville klart å bestå prøven anbefales det at tester deg selv på nett, for å finne ut om du har den rette kunnskapen.
I forbindelse med koronaviruset har det blitt mulig å avlegge selve båtførerprøven på nett, mot at du overvåkes av videokameraer under testen. Årlig er det om lag 25 000 personer som tar eksamen i båtførerprøven, og etter koronavirusets inntog bestemte mange seg for å legge ferien til hjemme istedet. Det å ta prøven over nett ble dermed en godkjent løsning.