Finansier båtdrømmen

Går du med en drøm om å eie din egen båt, sette ut på åpent hav og nyte dagene langs Norges kyst? Da er du ikke alene. Livet på sjøen er en viktig del av norsk kultur, og vi har i all tid brukt havet til blant annet å fiske. Den dag i dag eier mange sin egen lystbåt, fra små joller til store seilbåter og motorbåter med gummibåt på slep. I denne artikkelen ser vi på hvordan du kan finansiere båtkjøpet ditt.

Låne penger

For mange er det en nødvendighet å låne penger for å få råd til å realisere båtdrømmen. Det finnes båtlån, men det er også mulig å gå for andre lånemuligheter, for eksempel kan du ta opp et smålån eller et såkalt lån på dagen, alt avhengig av hvor mye kapital du trenger. Hvilket lån du bør gå for avhenger helt av din økonomiske situasjon. Venter du for eksempel en bra inntekt neste måned kan et lite forbrukslån være løsningen, siden du allikevel vet at du får betalt ned lånet allerede neste måned. Har du behov for et større lån bør du kanskje heller gå for å utvide boliglånet ditt. Dette lånet har lavere rente, men krever større sikkerhet i eiendom og kapital. Har du for eksempel et rammelån på boligen din, kan du høre med banken om det er mulig å utvide rammen slik at du får råd til båten du lenge har ønsket deg.

Andre viktige ting å tenke på

Når du skal kjøpe båt er det mange ting å tenke på, blant annet hvilken type båt du vil ha, hvordan du skal finansiere båten, men også andre ting som forsikring og andre kostnader. Med en båt kommer det en del andre utgifter du bør ta høyde for. Dette er forsikring, i tilfelle noe skulle skje med båten. Båten trenger også drivstoff, og det er lurt å lage et regnestykke for hva de totale utgiftene på båten blir hver måned. Sammenlign resultatet med hva du har i inntekt og deretter ta en veloverveid avgjørelse angående båtkjøpet.

Lykke til!