20 jun

Sjø og båt

En båt et et fartøy som går på vannet. Båten har et eller flere skrog som går fremover ved bruk av årer, seil eller motor. Ordet båt brukes normalt om et mindre fartøy, mens ordet skip brukes om et større fartøy. Det har blitt produsert og lagd mange forskjellige båter av ulikt materiale i mange mange år. Den eldste båten som er funnet, ble funnet i Nederland og båten er 10 000 år gammel.

Båt historie

I løpet av historien har båten hatt en sentral rolle. Det har blitt produsert utrolig mange forskjellige typer båter til ulikt bruk. Båtens rolle har hovedsakelig vært frakte mennesker fra A til B og frakte varer, men i de senere årene har båten hatt flere andre bruksområder også. Slike bruksområder er for eksempel som ambulansebåt, politibåt eller brannbåt for eksempel. Da de første båtene ble produsert, ble de produsert av folk flest og ble lagd av tre og tau. I tillegg til tre og tau, måtte de ha noe som gjorde at de fløt. I de senere årene har det kommet flere og flere ulike typer båter. Det har kommet arbeidsbåter, som fiskebåter for eksempel. De brukes til å fange fisk, som tas med inn til land og selges videre. Andre typer båter er drosjebåter, som også kan sies å være en arbeidsbåt. Det er en båt som frakter mennesker fra A til B.

En seilbåt for eksempel er en mer fritidsbåt. Den kan brukes til å seile rundt om i verden, avhengig av hvor stor den er. En seilbåt styres og driver fremover av seil, men man kan også bruke motor for å drive båten fremover. I de fleste seilbåter er det sovemuligheter, toalett og kjøkken, i tillegg kan det være en stue. Det er det innvendig, slik at man kan seile over flere dager, uker eller måneder.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *