8 okt

Båtliv i Norge

Vi har en lang og omfattende kystlinje i Norge, og lange tradisjoner for båtliv. Før dro vi i viking med de lange og spektakulære treskipene våre, for å lage leven i ulike deler av verden. I dag er vi like interessert i båtliv og overfarter hit og dit, selv om vi drar til sjøs med andre formål. Gjennom historien har båtene våre sørget for at vi har klart å holde fiskerinæringen i live, for å sikre vårt lands økonomi.

Trivsel til sjøs

Det er utpå havet vi trives best, litt fordi det på mange måter er en del av den norske folkesjelen. Vi har byttet ut Ormen Lange med moderne fiskebåter, vi har et statsoverhode som brenner for seiling, og for mange av oss er båtferier med familien noe vi drar på minst en gang i året. Det finnes nok av båt- og seilforeninger her i landet, og fra nord til sør er båtmiljøet ganske godt. De av oss som ikke har båt selv benytter seg gjerne av Hurtigruten for å komme seg fra til a til b; så populær er Hurtigruten at den hadde sin egen TV-sending Hurtigruten minutt for minutt på NRK.

Mange nordmenn er avhengig av ferjer for å komme oss til og fra jobb i hverdagen, særlig de som bor på vestlandet. Uten forskjellige typer fartøyer hadde mange av oss vært svært isolerte fra omverdenen. På den måten har båter i alle størrelser og fasonger gjennom historien fungert som brobyggere mellom steder hvor det ikke har fantes, vel, broforbindelse. Slik er det også i dag. Fremdeles er det mange som drar til sjøs for å trekke opp garn eller kaste uti snøre, for å fange middag. Selv om vi i dag ikke behøver dette når vi kan handle ferdigsløyd fisk fra fiskedisken i matbutikken, holder vi tradisjonene i livet og bruker våre egne fritidsbåter for det de er verdt.

Vi fester også på båter, og arrangerer store og små sammenkomster på dem. Om ikke båt er en del av levebrødet vårt, er det en altoppslukende hobby. Å mekke på båt er en terapeutisk fritidssyssel for mange. Selv når båten er på vinterlagring sitter vi og venter i spenning på at båtsesongen skal komme tilbake igjen, før vi med stor iver setter i gang igjen når det endelig er duket for det. Å få båten på sjøen igjen er et av de sikreste vårtegnene for entusiastiske båtfolk.

I Norge er vi dessuten mange som er med i båtforeninger og nyter godt av alskens medlemsfordeler og goder. Det skapes blest om båtliv og alt det medfører gjennom dugnadsånd og stå-på-vilje blant landets båtfolk, noe som har bidratt til at vi har fått noen fantastiske båtplasser rundt om i landet.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *