Seilbåt

Seilbåter er båter som bruker vinden som hoveddrivkraft. En seilbåt er mindre i størrelsen enn et seilskip, og finnes ellers i mange forskjellige stør

Seilbåter er båter som bruker vinden som hoveddrivkraft. En seilbåt er mindre i størrelsen enn et seilskip, og finnes ellers i mange forskjellige størrelser. Ved hjelp av seil blir seilbåten trukket fram på lignende vis som vinger på et fly. Seilene er festet i forstaget og masten, og hvordan det gjøres avhenger av båtens størrelse og forskjellige former for innfesting. Det bakerste seilet kalles storseilet, mens forseilene kalles gjerne fokk eller genoa.

Det er vanlig å bruke bermudarigger på moderne seilbåter over jollestørrelse. Disse brukes enten som mastheaddrigg eller brøkdelsrigg. Sistnevnte er lettere å trimme, og mange foretrekker den til regattabruk. Mastheadrigg er vanlig å bruke på turbåter, da den er mer solid.

Seiling er en populære konkurransegren i OL. Ofte er det veldig mange som melder seg på, og da er det ikke alle som får delta. Deltakere kan da bli valgt etter lotteriprinsippet, som er kjent som «the blue game». Vår egen Kong Harald V er en ivrig seiler og kan skilte med en del meritter innen regatta, særlig fra da han var kronprins. Han og mannskapet ble verdensmestere i 1987, og i 2005 ble de europamestere.