1 mai

Før du kjøper båt

Å kjøpe båt er en stor avgjørelse, og det er mange faktorer å ta høyde for før kontrakten signeres. Først og fremst handler det om hvem båten skal brukes av. Skal du for eksempel bruke den alene, må båten egne seg til å kunne brukes egenhendig – særlig når det kommer til kommunikasjon, navigasjon, manøvrering, fortøyning og sikt. Når du prøvekjører båten bør du dobbelsjekke disse egenskapene.

Mange spørsmål å ta høyde for

Har du derimot familie, bør de være med å ta kjøpeavgjørelsen. Hvor gamle barna er kan være en avgjørende faktor, også når deg gjelder interesse. Din bedre halvdel vil sikkert også ha en formening om hvor stor båten skal være. Skal båten kunne romme mange personer? Skal den kunne brukes til lange ferieturer, ha plass til lagring av mat, overnatting og så videre? Hvis båten er CE-merket for seks individer, kan det fort bli liten plass dersom dere er en familie på fem og ønsker å ha ende flere med dere i båten.

Du må også finne ut hvor du skal gjøre av båten når du har kjøpt den. Finn ut om du har tilgang til båtplass i nærheten av deg, enten til leie eller eie. Du må også ha tilgang til vinterlagring. Hvor båten skal brukes har også en del å si. Ferskvann eller saltvann? På det åpne hav eller langs kysten? Det er viktig å sjekke båtens dypgang, slik at du vet hva den har blitt godkjent for. Ved å ta de rette forholdsregler kan du komme ubeleilighet i forkjøpet. Det er fint å kjøpe en båt du bruker litt tid på å venne deg til, istedenfor en «nybegynnerbåt».

Noe av det lureste du kan gjøre er å stikke innom en båtutstilling. Ikke bare får du sett på et stort utvalg av fritidsbåter, men du kan stille båteiere relevante spørsmål som kan hjelpe deg. Det er viktig å forhøre seg med fagfolk, og få objektiv informasjon. Når du spør noen til råds om for eksempel bilmerker, er det fort gjort at vedkommende gir deg et svar som promoterer favorittmerket deres, snarere enn å gi et objektivt svar. Det er litt det samme med båter. Test ut forskjellige båter og ta imot råd fra folk som kommer med nøytrale synspunkter og innvendinger.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *